Välj rätt camping

Campingtips

Campingen

En av de största fördelarna med camping är att du kan vara spontan och inte behöver planera så mycket i förväg. Men om du vill vara säker, ring till campingen och kolla hur sent du kan checka in. Vissa campingar stänger sin reception redan klockan 18.00 på kvällen.

Priserna varierar ganska mycket. En billig camping behöver inte alls vara en dålig camping. Låt dig inte luras av antalet stjärnor campingen har. Klassificeringen baseras på vad campingen kan erbjuda, inte hur standarden hos det som erbjuds är.

Betala alltid i förskott. Då kan du sticka tidigt på morgonen och behöver inte vänta tills receptionen öppnar.

Är det en välbesökt camping och tältplatsen nästan är tom? Då har vi förmodligen ett mygg-problem. Och det kan vara ett jätteproblem. Du kan inte sitta uppe på kvällen och det blir problem när tältet ska plockas ner följande morgon. Vid ett tillfälle plockade jag ner tältet i sällskap med ett hundra tusen knott. Hela huvudet svällde upp och jag såg ut som jag hade gått en match mot Mike Tyson.

Ett duschtält kan även användas till andra saker.

Du behöver inte skaffa campingkortet. Det finns massor med campingar som inte är anslutna till svenska campingförbundet. Jag ogillar idén att först köpa ett kort som inte ger dig någonting och sedan även betala för campingen.

Du vill kunna ställa bilen precis bredvid tältet. Du har många väskor och att springa fram och tillbaka mellan en parkering och en tältplats det gör man helt enkelt inte. Om du har slagit upp tältet i en backe, ställ bilen nedanför tältet i backens riktning. Du har säkert en jättefin bil med en handbroms av världsklass men better safe that sorry.

Tänk på var du sätter upp tältet så att det ligger i skugga nästa morgon när solen stiger upp. Ett tält blir snabbt varmt när solen ligger på.

Prova att sticka ner några tältpinnar i marken innan du reser tältet. Ibland är det stenar i marken och resandet av tältet kan försenas med upp till en halvtimme om det är mycket sten i marken.

Tälta inte på campingar inne i städer på en fredag eller lördag. Risken är stor att du ligger uppe halva natten för att traktens ungdomar gör burnouts med sina trimmade Volvobilar.

Ligger campingen nära en hårt trafikerad väg? Långtradarna kör hela nätterna.

Att använda duscharna som finns på campingen är nästan alltid en oangenäm upplevelse. Dels brukar de vara ofräscha, dels glömmer man att skaffa polletten dagen innan och står där på morgonen utan och receptionen har inte öppnat ännu. Jag glömmer aldrig när jag gick upp extra tidigt för att få duscha ensam. När jag kommer in i duschutrymmet står det en gubbe där som har blött näsblod. På något sätt hade han lyckats blöda ner samtliga handfat. Bara att vända i dörren. When in doubt, ta med ett duschtält(Decathlon) och en portabel dusch(Biltema).

Kom ihåg att du campar för att det är billigt, inte för att det är roligt. Har du budgeten för det, hyr en campingstuga istället. Undvik campingen som ligger i anslutning till Skara sommarland till varje pris. Den är både dyr och dålig.