Välj rätt campingutrustning

Campingtips

Utrustning

The first rule of camping: ta inte med dig något onödigt eller något som du KANSKE kommer att använda. Second rule of camping: ta inte med dig något onödigt eller något... Ja du fattar.

Påbörja en packlista två veckor innan du ska iväg. Du sitter där på toa och plötsligt kommer du på något som du behöver ta med. Uppdatera alltså packlistan allteftersom.

Tänk på att packa bilen i rätt ordning. Du vill inte att det som du behöver först ligger längst ner i bagageutrymmet. Försök få in så mycket som möjligt i bilen i bagageutrymmet. Du vill inte ha en massa saker framme som signalerar till buset att här finns en bil som är full med grejor. Använd svarta väskor om du ändå behöver lägga saker i baksätet. Svarta väskor syns sämre när man tittar in i bilen.

Varje väska innehåller sin sak. Blanda inte hur som helst. Annars kommer du att stå där och leta igenom varenda väska innan du hittar det du letar efter.

Jag använder nästan bara svarta väskor.

Plocka bara med så mycket elektronik att allt ryms i en liten ryggsäck. Då behöver du aldrig lämna några saker i bilen utan kan ta med dig allt som är värdefullt när du handlar eller gör en semesteraktivitet. Lämna alltså den bärbara datorn hemma och plocka med surfplattan istället.

Köp allt du behöver innan du ger dig iväg. Jag har tänkt flera gånger att jag kan köpa det jag behöver på vägen. I praktiken visar sig detta ofta vara en dålig idé. Det slutar ofta med att man åker runt och letar efter en viss affär istället för att göra det man egentligen ska göra! Campingprylar finns inte att köpa överallt.

När jag är ute ensam och fotar tar jag mer mig hela fotoutrustningen. Den består av två systemkameror plus en liten kompaktkamera. Surfplattan och mobilerna ryms i fotoryggsäcken. När jag är ute och campar med dottern tar jag bara med mig den lilla kompaktkameran.

Köp en campingstol med bra armstöd. Du är förmodligen trött efter en hel dags flackande och att sitta på marken ger inget stöd för vare sig rygg eller armar.

Ska du ta med en kylväska och ska den vara eldriven? Sover du i tält så har du normalt sett inte tillgång till el. Det går att hyra en tältplats med el men då är det nästan alltid det stora husvagnsuttaget som gäller. Du behöver alltså en adapter för att kunna stoppa in en vanlig elsladd. Du kan ställa in din kylbox i ett gemensamt utrymme och använda det eluttag som finns där. Då riskerar du att någon själ din mat eller rent av hela väskan. Vissa campingar har systematiskt plockat bort alla eluttag i de gemensamma utrymmena. Jag trodde först att anledningen till detta var för att spara el. Vid närmare eftertanke har jag dock kommit fram till att det nog beror på att folk stoppar in alla möjliga prylar som gör att jordfelsbrytaren stänger av strömmen. Det blir kortslutning helt enkelt. Alternativet är kylklampar men då måste du hitta en frys att lägga dem i och komma ihåg att ta med dem följande dag. Man brukar kunna fråga i receptionen om man kan få lägga sina kylklampar i glassfrysen.

Jag har alltid med mig en eldriven kylväska. Jag vill ha kall öl på kvällen.

Ta med eget toalettpapper.