Recycled Armour - Bakgrund

Ringbrynja av burk kapsyler, ett projekt som startade för många år sedan


Jag sparade kapsyler och "burk kapsyler" från det jag var 20 år och ca 15 år framåt i tiden. Jag vet faktiskt inte om det heter burk kapsyler men jag kommer i alla fall att kalla de för det i den här texten. Det heter i alla fall ”Soda Tabs” på engelska. Planen var att göra någon form av konstprojekt. Jag lekte länge med tanken på att göra en ringbrynja men jag visste inte hur det skulle gå till. Alla vanliga kapsyler och burk kapsyler hamnade i en stor korg som sedan stoppades undan på någon vind någonstans. Det skulle gå ytterligare 15 år innan projektet blev verklighet. Det var faktiskt min dotter som satte igång det hela, och jag är inte säker på att jag någonsin hade kommit igång om det inte varit för henne.

 


Det finns många olika typer av burk kapsyler, många fler än vad man skulle kunna tro. De äldsta jag har är alla "runda". De satt ihop med en liten metallbit och den runda ringen användes enbart för att dra loss metallbiten som förslöt själva öppningen till burken. Någon gång på nittiotalet kom man fram till att det var bättre om burk kapsylen satt kvar i burken efter att man öppnat den. De gamla runda ringarna togs loss från burken och kastades var som helst i naturen. Det var även bättre om ringen följde med burken när den skulle pantas.

 


Jag började dokumentera ihop sättandet av ringbrynjan ungefär halvvägs in i jobbet. Jag har alltså ingen bild på hur korgen med burk kapsyler och vanliga kapsyler såg ut innan den sorterades, men korgen på bilden var i alla fall helt full. Det var ganska intressant att sortera innehållet för de äldsta kapsylerna låg längst ner. Det var lite som ett arkeologiskt jobb att gräva sig ner bland skikten av burk kapsyler och vanliga kapsyler.