Recycled Armour - Huvudbonad

Ringbrynja, huvudbonad ihopsatt av den äldsta typen av burk kapsyler

Jag har nu hållit på ett tag med ringbrynjan och den är inte längre någon större utmaning. Det rullar på helt enkelt. Det känns som att jag behöver någon ny uppgift att grunna på. Varför inte göra en huvudbonad? Jag har ingen aning om hur jag ska komma i gång men jag vill använda de äldsta burkkapsylerna av den runda typen. Jag har rätt många runda burk kapsyler och hittills har jag inte använt en enda. Jag funderar ett tag och kommer fram till att om jag börjar med en rund form, själva kapsylen, och jobbar mig utåt i cirklar så borde slutprodukten bli rund? Även den här gången använder jag vanliga ringbrynjeringar för att foga ihop burkkapsylerna. Jag sätter i gång och efter ett tag kan jag konstatera att det känns som att inget händer, väven blir inte större! Nåväl, sakta men säkert och ve den som ger sig.

 

Efter en dag eller två stannar jag upp och funderar på hur jag ska gå vidare. Jag tror att jag behöver någon typ av form för att efterlikna ett huvud. Kanske en boll? Jag testar ett antal olika bollar och fastnar till slut för en basketboll. Basketbollen är större än mitt eget huvud men det behöver vara lite plats mellan huvud och ringbrynja. Jag har ingen plan för hur mönstret ska se ut för kapsylerna och efter ett tag uppstår det "knutar" i väven där det sitter för många kapsyler på ett och samma ställe. Jag tvingas därför justera i efterhand och plocka bort ringar där knutarna uppstått och sedan täppa igen hålet med de kvarvarande kapsylerna i väven.

 

Efter någon vecka har jag nått partiet för ögonöppningen. Hur stort ska hålet för ansiktet vara? Ska munnen vara täckt? Vet ej. Jag kör på. Jag testar att ”andas” genom kapsylväven och kan krasst konstatera att det inte är några som helst problem med andningen. Jag kan inte ha skid balaclavas på vintern för glasögonen immar igen. Jag minskar ner området runt ögon och mun allt eftersom. Det känns som att arbetet går fortare när jag stänger området runt ögon och mun. Detta trots att det krävs fler kapsyler för att göra varvet runt huvudet. Arbetet med huvudbonaden skiljer sig markant från arbetet med ärmarna. Ärmarna krävde noggrann planering och färgkodning av raderna. Arbetet med huvudbonaden är mycket mer spontant och det finns inga egentliga rader att förhålla sig till. Jag fyller helt enkelt på med kapsyler där det ser ut att fattas.