Recycled Armour - Uppstart

Ringbrynja, planering och inköp av material

Det var alltså dottern som startade projektet och hon använde sig av lite grövre ståltråd för att sätta ihop burk kapsyler. Det var väldigt pilligt och jag utvecklade en teknik där jag skapade en spiral av ståltråden genom att rulla upp den på en stålstång för att sedan dra av den. Med spiralen kunde man sedan rulla in så mycket ståltråd som behövdes och sedan klippa av den efter rätt längd. Det visade sig dock att det blev för tätt mellan burk kapsylerna och ringbrynjan blev stel och inte så böjlig.

 

Jag googlade efter lämpliga ringar som jag skulle kunna använda för att sammanfoga burk kapsyler med. Jag hittade en firma i Västerås som distribuerar rustningar och rustnings delar! Döm om min förvåning när jag såg att man kunde köpa en riktig ringbrynja för endast 1500 kronor. Jag trodde nog att de skulle vara betydligt dyrare än så. Jag hittade ringar som var 8 mm i diameter som jag beställde. Snart insåg jag att dessa ringar var något för stora. Snart hade jag även beställt en påse med ringar som var 6 mm i diameter. Samtliga små 6 mm ringar behövde dock öppnas upp, och även vissa av de stora behövdes öppnas lite mer. Jag använder nu båda typer av ringar fast på olika sätt. Den mindre ringen sitter mellan två burk kapsyler och den lite större ringen sitter ovanför och under en burk kapsyl.

 

De vassa kanterna i burk kapsylerna är besvärliga, ringen fastnat lätt. Det är bökigt och pilligt, men försök aldrig att använda våld, det blir bara sämre. En av burk kapsyls typerna behövde förberedas innan man kunde använda den i ringbrynjan. Man måste dra ner en kant i nederdelen av ena änden och sedan platta till den, efter det behöver man även räta ut burk kapsylen för den böjdes nästan alltid när man öppnade burken.

Resultatet är smått fantastiskt. Ringbrynjan blir följsam och formar sig efter kroppen. Samtidigt är den förvånansvärt tung och ser ut och känns som en riktig ringbrynja.

 

Det var först efter att jag satt igång med ringbrynjan och kommit en bra bit på vägen som jag valde att se om någon redan tänkt på detta och kanske lagt upp en filmsnutt på Youtube. Det fanns flera filmer men i princip alla hade valt en annan väg. På Youtube har man satt ihop en burk kapsyl med en annan utan att använda något annat är själva burk kapsylen. Alla har gjort på samma sätt, typiskt de stora massorna, tänk inte själv utan gör som alla andra. Jag måste dock säga att det blir väldigt snyggt när man sammanfogar burk kapsyler på detta sätt. Men, och detta är ett stort men, själva ringbrynjan blir inte särskilt tålig och kan knappats klassas som en riktig rustning. Jag har sett diverse filmer där de testar ringbrynjan med riktiga svärd och det ser inte särskilt lovande ut.

Jag använder två olika typer av tänger för att sätta ihop brynjan, en i varje hand.